Основи богослужіння Православної Церкви. Основні християнські свята. Про молитовному правилі в дні святкування святий паски



Храм уже украшен і готовий для служби,але всім потрібно з нього вийти. І двері потрібно обов'язково закрити. Тепер в нашій свідомості храм - це Живоносне Гроб Спасителя. А самі ми йдемо до нього, як колись жінки-мироносиці.

урочистий дзвін

__________

В основі світу лежить седмиця. Число шість вказує на створений світ, а число сім - нагадує про те, що створене покрито благословенням. Тут - ключ до розуміння святкування суботи. У сьомий день, тобто в суботу, Бог благословив те, що створив, і, відпочиваючи в суботу від щоденних справ, людина повинна була міркувати про справи Творця, славити Його за те, що Він все дивно влаштував. У суботу людина не повинна була виявляти влас

___________

Без віри в Воскреслого Христа немає християнства. Ось чому все противники нашої віри із завзятістю намагаються похитнути істину Воскресіння.

Перше заперечення: Христос на хресті не помер: Він тільки впав у глибокий непритомність, від якого потім прокинувся в печері, встав зі свого ложа, відвалив величезний камінь від дверей труни і пішов з печери ... До цього ...

_____________

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

Все як слід. Душа відпочиває на вашому сайті: немає багатослівній і порожній інформації. Видно, що ваш храм люблять прихожани. Це так чудово. Судячи з усього, і настоятель у вас те, що треба, раз ведеться така робота. Успіху і Бог вам на допомогу. Із задоволенням чекаю ваших оновлень. Ігор. Калуга

________________________

Все по справі у вас. Дякую і успіхів. Воронеж

________________________

Дуже цікавий сайт !!! Храм пам'ятаю з дитинства ... У цьому Храмі мене хрестили і моїх дітей теж. І в 09р чоловіка охрестив о.Феодор. Дуже вдячна йому ... Публікації цікаві і познавательни.Я тепер частий гість ... Магадан

___________________

Пост, недільний день, подорож до Віфлеєму. Що ще потрібно для душі? Молитва. Спаси Господи батюшка Федір Вас і співробітників сайту за вашу турботу про наших душах, серцях і умах. Світлана

____________________

Вітаю! Сьогодні побачила оголошення в храмі про те, що існує сайт у нашого Воскресенського собору. Так радісно і приємно відвідати сайт, кожен день тепер буду заходити на сайт нашого храму і читати Душеполезное літературу. Спаси Господи всіх трудящих в храмі! Спасибі Вам велике за вашу турботу і праці! Юлія

______________________

Непоганий дизайн, якісні статті. Ваш сайт сподобався. Успіхів! Липецьк

тропар свята

Загальна воскресіння запевняючи - засвідчуючи, що буде загальне воскресіння мертвих; перш Твоєї пристрасті - перш Своїх страждань; воздвигл єси - ти воскресив; тим ж - тому; яко отроки - подібно дітям. Діти, нарівні з дорослими, зустрічали Христа з деревними гілками і прославляли Його. Перемоги знамення носяще - носячи знаки перемоги. Тут під знаком, або знаками, перемоги Ісуса Христа над смертю, розуміються гілки древ, з якими ми стоїмо в храмі. співаємо - викликуємо; Благословенний, Хто йде в ім'я Господнє - гідний прославлення, хто йде на славу Господа


10. сходження Святого Духа на АПОСТОЛІВ (П'ятидесятниця) , або День Святої Трійці, - в п'ятдесятий день після Великодня.


Святкування Святому Духу Церква починає зазвичай вечірнім богослужінням після Літургії в Тройця. На цьому богослужінні з колінопреклонінням читаються три зворушливі молитви святого Василія Великого, в яких ми сповідуємо гріхи наші перед Отцем Небесним і, ради великої жертви Сина Його, прохаємо помилування; просимо також Господа Ісуса Христа дарувати нам Божественного Духа, на просвічення і твердження душ наших, і, нарешті, молимося за спочилих батьків і братів наших, так упокоїть їх Господь в місці світлому, злачне і покійний. / div>

У свято П'ятидесятниці прийнято прикрашати храм і свої житла деревними гілками і квітами і самим стояти в храмі з квітами в руках. Прикраса храмів і осель в цей день зеленню і квітами буває, по-перше, сповіданням зиждительной сили Животворчого Духа; а по-друге, належним присвяченням Йому початків весни. / div>

Наступний день після клечальної дня називається Духовим днем ​​і присвячений прославлянню Святого Духа.


тропар свята


За цілонічним богослужінням (на утрені) буває винесення Хреста для поклоніння. Після великого славослів'я священик, одягнувши в усі священичі одягу і тримаючи над головою своєю Святий Хрест, прикрашений квітами, при співі "Святий Боже" виносить його з вівтаря на середину храму і кладе на аналої. Під час триразового співу тропаря "Спаси, Господи, люди Твоя" священик кадить Святий Хрест. Потім при співі "Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо" все кланяються і цілують Святий Хрест. Прикрашається Святий Хрест зеленню і квітами на знак того, що через нього (тобто через страждання і смерть на ньому Спасителя) дароване нам вічне життя. / Div>

Слідом за священнослужителями підходять до Хреста, поклоняються і цілують його все віруючі. В цей час хор співає стихири, в яких виражаються побожні християнські почуття при згадці про розп'яття Христове. / Div>

На Літургії цього дня замість Трисвятого співають пісню " Хресту Твоєму поклоняємось, Владико", З Апостола читається про слові хресній, яке" гинуть, то глупота ", а рятуємо -" сила Божа, "; а з Євангелія про розп'яття Ісуса Христа. Заради спогади про страждання і смерть Господа, цей день належить проводити в суворому пості. Цей Свято відбувається в пам'ять обрeтенія Чесного і Животворящого Древа Хреста Господнього рівноапостольною царицею Єленою (326), а з VII століття з цим днем ​​стали поєднувати спогад про повернення Животворящого Хреста з Персії грецьким імператором Іраклієм (629). Як при набутті, так і при поставлених Хреста, повернутого з Персії, патріарх, щоб дати можливість всім присутнім на торжество бачити Святиню, споруджував (тобто піднімав) Хрест, звертаючи його до всіх чотирьох сторонах, причому щоразу народ благоговійно схилявся, волаючи: "Господи помилуй!"

1) Від Тижня Фоміної до віддання Пасхи все церковні службиі треби предваряются триразовим співом або читанням тропаря «Христос воскрес із мертвих ...» (див. також в п. 5).

2) На всеношній «Христос воскрес із мертвих ...» (тричі) співається, за традицією, замість «Прийдіть, поклонімся ...» і після «Благословення Господнє на вас ...», перед початком шестопсалмия (пор .: п. 5).

3) На недільному всеношній, після закінчення стихир Пасхи на стиховні вечірні, співається тропар «Христос воскрес із мертвих ...» (один раз): він входить в останню стихиру, будучи її ув'язненням.

4) На Літургії «Христос воскрес із мертвих ...» (тричі) співається після «Благослови Царство ...».

  • Примітка. Зазвичай на початку всеношної і Літургії священнослужителі співають тропар 2 рази повністю, а в 3-й раз - кінчаючи словами: «... смертю смерть подолав», а співаки закінчують: «І тим, що в гробах, життя дарував». У деяких храмах тропар «Христос воскресе ...» (один раз) співають священнослужителі, а потім (за один раз) повторюють його обидва хору. Перед шестопсалмия зазвичай «Христос воскресе ...» все три рази співає хор.

5) «Христос воскрес із мертвих ...» (тричі) читається на початку годин, вечірні, повечір'я, полунощніци і утрені: на 3-му, 9-му годиннику, повечерии і полунощнице - замість «Царю Небесний ...», а на 1 м, 6-м годиннику і вечірньо (якщо безпосередньо перед її початком прочитаний 9-а година), за традицією, замість «Прийдіть, поклонімся ...».

6) На Літургії «Христос воскрес із мертвих ...» співається (один раз) замість «Ми бачили Світло Істинне ...». Вхідний: «Прийдіть, поклонімся ... воскрес із мертвих ...».

7) В кінці Літургії, по вигуку: «Слава Тобі, Христе Боже, Сподівання наше, слава Тобі», співаки співають: «Христос воскрес із мертвих ...» (тричі). На всіх інших службах після вигуку: «Слава Тобі, Христе Боже, Сподівання наше, слава Тобі» закінчення за звичаєм. Відпуст на всіх службах починається словами: «воскрес із мертвих ...».

8) У неділю, по відпусту Літургії, за стародавнім звичаєм, ієрей тричі осіняє народ Хрестом і виголошує: «Христос воскрес!», Як і в дні Світлої седмиці. Співаки співають заключне «Христос воскрес із мертвих ...» (тричі), «І нам дарував життя вічне, поклоняємось Його триденне воскресіння» (один раз). За седмичним днях осенения Святим Хрестом не буває.

9) Тропар «Христос воскрес із мертвих ...» співається також на початку молебнів, панахид, Хрещення, відспівування і інших треб.

10) «Царю Небесний ..." не читається і не співається до дня Святої Трійці.

11) Служби трапилися святих в усі недільні дні Святої П'ятидесятниці (крім вмч. Георгія, ап. Іоанна Богослова, свт. Миколая, свв. Рівноапостольних Костянтина і Олени, храмових і поліелейних свят) не зливаються з недільної службою, а відбуваються на повечір'я разом з каноном Богородиці з Октоиха і тріпеснци Кольоровий Тріоді (поміщені в додатку Тріоді).

12) «Воскресіння Христове бачивши ...» на недільній утрені співається тричі, а в інші дні на утрені, перед 50-м псалмом, одного разу.

13) Канон Пасхи співається на недільній утрені в Тижня дружин-мироносиць, розслабленого, про самарянине і про сліпого, з усіма тропарі і Богородичних, без заключного «Христос воскрес із мертвих ...» по кожній пісні і без приспівів на 9-й пісні канону. У седмичні дні (на буденних службах) канон Пасхи співати не положено. У Неділю Антипасхи і в свята з великим славослів'ям належить співати на катавасію ірмоси Пасхи (крім Преполовенія і його віддання).

14) У всі Тижня (т. Е. Неділі) до віддання Пасхи на недільній утрені «Чеснішу" не співається. Каждение храму на 9-й пісні канону відбувається.

15) Ексапостіларій «Плотию заснувши ...» співається на недільній утрені в Тижня, коли покладається канон Пасхи.

16) На 1-му часі в усі дні від Тижня Фоміної до Вознесіння прийнято замість «Взбранной Воєводі ...» співати кондак Пасхи, глас 8-й: «Аще і в труну ...».

17) На Літургії, в усі дні до Вознесіння, крім свята Преполовенія і віддання його, співається задостойник: «Ангел звістив ...» і «Світися, світися ...».

18) Чи причетний Пасхи «Тіло Христове прийміть ...» співається в усі дні до віддання Пасхи, крім седмиці Фоміної і Преполовенія з віддання свята.

19) Земні поклони до дня Святої Трійці Статутом скасовуються.

У последовании понеділка 2-ї седмиці початок утрені показано таке: «Слава Святій, і єдиносущного ...», «Христос воскрес ...» (тричі). І «абие» (негайно) по «Христос воскресе ...» - «Слава в вишніх Богу» і звичайне шестопсалмие. При цьому відмічено, що такий початок утрені повинно бути «навіть до Вознесіння».
Див .: Валентин, ієром. Доповнення і поправки до книги протоієрея "Посібник до вивчення Статуту Богослужіння Православної Церкви". 2-е изд., Доп. М., 1909. С. 19.
Див .: Розанов В. Богослужбові Статут Православної Церкви. С. 694.
Див .: Розанов В. Богослужбові Статут Православної Церкви. С. 676. Існує думка, що «Христос воскрес ...» на початку 1-го години читається тільки в тому випадку, якщо на утрені був відпуст; після вседневной утрені 1-а година, згідно з даною точкою зору, як приєднується служба, починається відразу з «Прийдіть, поклонімся ...» (див .: Михайло, ієром. Літургіка: Курс лекцій. М., 2001. С. 196).

Ірмос дев'ятої пісні канону утрені, який звучить світлоносної Вночі, називають ще "задостойнік". Це спів співається в складі євхаристійного канону під час літургії замість Богородичной пісні «Достойно єсть» в двунадесяті свята, Великдень (від дня свята до дня віддання), Преполовеніе П'ятидесятниці, Великі четвер і суботу.

"Ангел звістив Благодатний: Чистий Діво, радуйся, і паки річку: Радуйся! Твій Син воскрес на третій день із гробу і мертвих спорудивши: людие веселіться.
Світися, світися Новий Єрусалимі, слава бо Господня на Тобі засяяла. Співай нині і веселися, Сіоне. Ти ж, Чиста, красуйся, Богородице, про повстання Різдва Твого. "

Ця радісна пасхальне спів виконано потаємного сенсу. За своїм значенням для сповідання переможної істини християнства воно може зрівнятися тільки з тропарем: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".

Ангел Гавриїл, відвалив від гробу Ісуса Христа, вдруге є Діві Марії і вдруге ( "паки") виголошує своє Благовістя Їй, свідкові Воскресіння: "Радуйся!". Саме в цьому - сенс цього радісного піснеспіви.

Як пише сам Іоанн Дамаскін:

«... Радісну звістку про Господні справи воскресіння перед усіма отримала Богородиця, як то і було Їй пристойно і справедливо. Вона перш за всіх побачила Його воскреслим і насолоджувалася Його божественної бесідою ... »

Звернемося до 18-ї Омілія преподобного Григорія Палами:

"Отже, все дружини прийшли після землетрусу і втечі варти, і знайшли труну відкрите, і камінь відвалений, але коли постала Мати Діва, тоді був землетрус і відвалювався камінь, і труну відкривав Своїх, і стрегущіе були присутні, хоча і були вражені жахом, так що після землетрусу, прийшовши в себе, негайно кинулися тікати. Богородиця ж, не відчуваючи страху, зраділа, побачивши, що відбувається. Я думаю, що заради Неї першої Жівоносец відкрив покоління було труну. через Неї першу, і через Неї відкрив нам все, що на небесах ввисі і що на землі долу. і заради Неї він послав Ангела, щоб він засяяв як блискавка, так щоб поки ще було темно, завдяки рясному світла Ангела, Вона б побачила не тільки порожню труну, А й плащаниці покладені в порядку і різноманітне свідчать про Воскресіння поховань. Благовісником ж (Воскресіння) був той же Ангел Гавриїл. Бо той, хто спочатку сказав Їй: «Не бійся, Маріам, знайшла бо єси благодать у Бога» (Лк.1: 30), той же, коли побачив Її прийшла на труну, і тепер поспішає і сходить знову сповістити Приснодіві те ж саме , і благовістити Воскресіння з мертвих Народженого від Неї безсеменно, і відвалити камінь, і показати порожню труну і похоронні покриви, і таким чином зробити для Неї благовістя достовірним ".